U bent hier: Nieuws

Vakantie!! S.O.S.?

Heerlijk, de zomer komt eraan. En daarmee ook de vakanties!  Deze gedachte leeft op dit moment bij velen, en wellicht ook bij u. Als u met vakantie gaat, dan wilt u vooral genieten.


Om dit wat makkelijker te maken kan het geen kwaad om de navolgende tips in het achterhoofd te houden, onder het motto ‘voorkomen is beter dan genezen’.


   Als u naar het buitenland gaat weet u uit de folders al dat ieder land zijn eigen regels en gewoonten heeft. Het kan geen kwaad u hier van te voren alvast in te verdiepen, op Internet of in boekwinkels is genoeg leesmateriaal te vinden.Ook als u geen talenwonder bent kunt u zich in het buitenland goed verstaanbaar maken. Koop een boekje met handige vertaalde zinnen! Dergelijke boekjes zijn o.a. verkrijgbaar in de winkels van de ANWB.Sluit een reis- en kredietbrief af bij de ANWB of een andere verzekering die zorg draagt voor hulp als u strandt door een ongeval. Voorkomen is beter dan genezen!Ga goed voorbereid op pad, zorg dat uw auto in tip top conditie is. Gevarendriehoek, lichtgevende hesjes, verbandtrommel, brandblusser, en voor in Frankrijk de alcoholtesters....., vergeet ze niet! Het bekende telefoonnummer bij nood, 112, geldt in heel Europa!

Vermijd discussie met politieagenten indien u een boete krijgt opgelegd; het kan vaak nadelig voor u uitpakken.Het niet betalen van een boete kan ofwel tot gevolg hebben dat deze later in Nederland alsnog wordt geïnd door het CJIB, of dat u bij een aanhouding bij een tweede bezoek aan het land waar nog een boete uitstaat u alsnog de boete dient te voldoen. Deze moet dan met een fikse extra verhoging terstond betaald worden. Desnoods zal de politie u begeleiden naar de dichtstbijzijnde pinautomaat. Zonde van uw vakantiegeld.Indien u betrokken bent geraakt bij een ongeval en men de politie heeft gewaarschuwd, blijf dan ter plaatse totdat u door de politie bent gehoord; haastige spoed is zelden goed.

Maak na een aanrijding foto’s met uw gsm of smartphone. Maak dan foto’s van de schade en (niet vergeten!) de stand van de voertuigen direct na de aanrijding. Voorkom dat de voertuigen worden verplaatst totdat u klaar bent met het maken van de foto's.
Oefen thuis eerst eens met het maken en opsturen van foto’s met en vanaf uw gsm of smartphone. Dan heeft u handigheid op het moment dat het echt nodig is!
Een alternatief is het meenemen in de auto van een wegwerpcamera of een oud fototoestelletje.
Vraag omstanders of zij hun namen en adressen willen geven zodat zij benaderd kunnen worden als ooggetuige.Vul een schadeaangifteformulier in, maar onderteken het formulier niet als u het niet eens bent met de inhoud er van of onderteken het formulier onder voorbehoud. Spreek omstanders aan en vraag hen om te getuigen en of vraag hun gegevens zodat zij als getuige later kunnen optreden. Let op: Inzittenden/familieleden komen niet als getuige in aanmerking in de meeste van onze omringende landen, vanwege hun partijdigheid.Meld de schade zo spoedig mogelijk aan bij uw verzekeraar. Liefst per fax of email zodra u uw bestemming hebt bereikt of op de plek waar u bent gestrand. Zorg er voor dat de auto altijd kan worden gezien door een expert.In dat verband is het belangrijk om te weten dat in een verdrag is vastgelegd dat het recht van het land waar het ongeval is gebeurd van toepassing is bij de afwikkeling van de schade. In landen waar de kosten van levensonderhoud laag is, zult u er rekening mee moeten houden dat de schadevergoeding ook lager uit zal vallen dan hier het geval is. Is het niet mogelijk om een expert in te schakelen, maak dan zeker foto’s van de schade aan uw voertuig en maak een kopie van de autopapieren. Op basis van nacalculatie kan een expert alsnog een schadeomvang bepalen.Blijft u vooral kalm en nuchter in uw denkwijze. Emoties vertroebelen al snel de mogelijkheid dat een tegenpartij u een oor wil aannaaien.Op u als slachtoffer rust de plicht om de schade te beperken. Maak geen onnodige kosten. De kans is groot dat deze kosten niet in aanmerking zullen komen voor een vergoeding.Met het huren van vervangend vervoer dient u voorzichtig om te gaan; de kans bestaat dat het recht van het land dat u bezoekt niet voorziet in een vergoeding van die kosten. Indien uw geparkeerd staande auto door een onbekend gebleven partij is aangereden, zal een Waarborgfonds in het buitenland geen materiële schade vergoeden. Een dergelijke regeling bestaat alleen in Denemarken en Nederland. Ga (dus) goed verzekerd op pad.En tot slot de belangrijkste tip: Geniet vooral van uw vakantie!