U bent hier: Nieuws

Autovakantie en Internationaal Rijbewijs?

Een internationaal rijbewijs is een vertaling van het Nederlands rijbewijs. Nodig voor landen buiten de Europeesche Unie. Het is aan te vragen bij de ANWB, is een jaar geldig en kost 16 euro. Daarmee kan je autorijden in elk land, en is geldig in combinatie met je eigen rijbewijs.

Als je met de eigen auto buiten de EU op vakantie gaat, is het goed om van te voren je groene kaart te raadplegen op geldigheid in het betreffende land. Staat het land er niet op, is er ook geen dekking!  

Daarnaast heb je in veel landen een Carnet de Passage nodig. Een Carnet de Passage is een douanedocument voor de auto. Hiermee kun je met de auto tijdelijk toegang krijgen tot een land. Deze wordt uitgegeven door de ADAC, de Duitse ANWB. 

Uiteindelijk kun je met alle officiële documenten na iedere grenspost een verplichte WA-verzekering afsluiten. Dit zijn kleine grenskantoren die herkenbaar zijn aan de bordjes met 'Insurance of D’assurance'. De WA-verzekering die je hier kunt afsluiten is dan geldig voor een beperkt aantal dagen. Je krijgt een geschreven verzekeringsbewijs mee. De premie voor een paar weken is in veel gevallen onder de € 50,-. Bij ieder land dat iemand doorkruist dient hij weer een nieuwe verzekering af te sluiten.

Een velige vakantie gewenst! En is de reisverzekering al geregeld?